De zomers worden steeds warmer en ieder jaar beseft u zich weer dat een airco in huis of op kantoor geen overbodige luxe zou zijn geweest. Een aangenaam binnenklimaat zorgt immers voor comfort en kwaliteit van leven thuis en productiviteit op de werkvloer. Tijd voor verandering!
De voorbereiding op een warme zomer begint normaalgesproken in de winter met het plannen maken voor, en de uiteindelijke realisatie van, een aircosysteem. Laat u dit doen, gaat u er dan vanuit dat naar mate de zomer dichterbij komt, het steeds lastiger wordt om dit (voor een eerlijke prijs) in orde te laten maken. Overweegt u zelf uw airco-systeem aan te leggen, maar vraagt u zich af hoe, lees dan gauw verder!
Zeer goede service
Uitstekende producten snelle leveringen in degelijke verpakking en de communicatie is perfect, wat mij betreft een aanrader.
Prima webshop, scherpe prijs en netjes geleverd.
Geen op of aanmerkingen, prima webwinkel
Snelle levering
BRAVO MERCI
Sehr netter Kontakt und sehr schnelle Lieferung.
Alles Bestens
Top, snel geleverd. Goedkoper dan elders.
Fijne overzichtelijke webshop, snelle service voor een goede prijs!
very fast service, very good produkts and a good price
Communication email at the top. Professional and punctual trained staff. Super shipping.
Allereerst moet bepaald worden wat het minimale vermogen van de airco moet zijn om de desbetreffende ruimte te koelen. Dit kunt u doen door middel van onderstaande berekening, maar let wel, deze is alleen voor niet-specialistisch gebruik. Voor serverruimtes, grote bedrijfshallen en publieke ruimtes gelden andere regels.
Een mobiele airco is een veel gekozen oplossing, omdat deze goedkoper in de aanschaf is en het installatiewerk en -kosten meevallen. Een ander voordeel is dat u een mobiele airco kunt verplaatsen tussen ruimtes: overdag uw woonkamer koelen en ’s nachts de ideale temperatuur op de slaapkamer.
Het nadeel ervan is dat u ervoor dient te zorgen dat de warme lucht door middel van een afvoerslang naar buiten wordt geleid, via een deur of een raam, zonder dat er tegelijkertijd warme buitenlucht naar binnen komt. Ook veroorzaken mobiele airco’s meer geluid dan een vaste airco met een buitenunit, omdat de compressor van een split airco buiten hangt en deze zorgt voor het overmatig geluid.
Overweegt u een mobiele airco aan te schaffen? Koelonderdelen.nl heeft diverse opties in haar assortiment, onder andere van het gerenommeerde merk Carrier.
Vaste airco’s zonder buitenunit zijn goedkoper in de aanschaf en makkelijker en goedkoper te installeren. Al hangt dit ook af van de diverse functies die u wenst (bedienen met WiFi?) en het bijgeleverde toebehoren, zoals een afstandsbediening. Daarnaast wordt de buitenunit over het algemeen als lelijk bestempeld, en zie je bij een exemplaar zonder buitenunit vaak alleen twee roosters voor de luchttoevoer en -afvoer.
De vaste airco’s met buitenunit zijn dus het duurst in aanschaf en het meeste werk om aan te leggen, maar ook de stilste en meest efficiënte oplossing.
Een split airco voor in huis mag u zelf plaatsen, zolang het aansluiten, het afvullen met koudemiddel en het inbedrijfstellen door een erkend monteur (F-gassen/STEK/NVKL) wordt gedaan. Dit is bij wet verplicht. Echter is dit maar een fractie van de totale werkzaamheden. Dus zal het een behoorlijke besparing opleveren wanneer u de rest zelf doet.
Nadat u het u gewenste aircosysteem heeft aangeschaft, gaat u bepalen waar de binnenunit komt te hangen. Doe dit zo hoog mogelijk (koude lucht daalt) maar wel minimaal 10 cm vanaf het plafond. Niet té dicht bij de plek die u wil koelen (het is niet comfortabel om u zelf direct in de koude luchtstroom te bevinden) en op een plek waar de temperatuurmeting van de airco een goed beeld van de ruimte geeft (dus niet in de volle zon). De bevestiging kunt u doen door middel van een montageplaat, zorg ervoor dat deze zowel horizontaal als verticaal waterpas hangt. Bevestig de leidingen op de aansluitpunten van de binnenunit en hang de unit op.
De buitenunit hangt u op aan de buitenmuur of plaatst u op een plat dak. Zorg er hiervoor dat hij zoveel mogelijk in de schaduw staat, voldoende omgevingslucht kan aanzuigen en op een plek staat/hangt waar u en uw omgeving zo weinig mogelijk last hebben van het geluid van de compressor. Het is aan te raden dat u de condenswaterafvoer van de binnnenunit naar buiten aflopend of lager aanlegt. Dit in verband met het weglopen van condenswater. Hoger aanleggen kan wel, echter dient u dan gebruik te maken van een condenswaterpomp.
Ten behoeve van de leidingen (voedingskabel, koelleiding en condensafvoer) boort u een gat door de muur, waardoor u de leidingen naar buiten voert. Trek de leidingen goed aan en zet ze aan de binnenzijde vast. De leidingen aansluiten op de buitenunit en het vullen van uw aircosysteem met koudemiddel laat u, zoals eerder al besproken, doen door een F-gassen/STEK-gecertificeerd bedrijf.
Mocht u ervoor kiezen om een vaste airco te gaan aanleggen, dan heeft Koelonderdelen.nl de meeste benodigdheden hiervoor. Denkt u hierbij aan diverse leidinggoten, hoeken, bochten en rozetten in diverse kleuren en van verschillende merken. Maar ook voor condensslangen, condenswaterpompen, mobiele airco’s en luchtreinigers bent u bij ons aan het juiste adres!
Wanneer uw airconditioning-systeem eenmaal is gerealiseerd, wenst u deze natuurlijk in optimale conditie houden zodat deze het vermogen haalt wat u wenst, lange tijd meegaat en niet stinkt. Zorg er in dat geval voor dat u systeem goed schoon houdt en onderhoudt. Koelonderdelen.nl heeft hiervoor diverse reinigingsmiddelen, zoals van de merken GreenXL en Kate’s Choice in haar assortiment.
Klik hier voor meer informatie over de schoonmaak en het onderhoud van uw airconditioner.
Webshop door: Vedder