webwinkelkeur

 • Voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis! *
 • Tevreden klanten over de hele wereld
 • Gratis verzending vanaf €200,-!

Een airco voor in uw huis of op kantoor

Een airco voor in uw huis of op kantoor

De zomers worden steeds warmer en ieder jaar beseft u zich weer dat een airco in huis of op kantoor geen overbodige luxe zou zijn geweest. Een aangenaam binnenklimaat zorgt immers voor comfort en kwaliteit van leven thuis en productiviteit op de werkvloer. Tijd voor verandering!

De voorbereiding op een warme zomer begint normaalgesproken in de winter met het plannen maken voor, en de uiteindelijke realisatie van, een aircosysteem. Laat u dit doen, gaat u er dan vanuit dat naar mate de zomer dichterbij komt, het steeds lastiger wordt om dit (voor een eerlijke prijs) in orde te laten maken. Overweegt u zelf uw airco-systeem aan te leggen, maar vraagt u zich af hoe, lees dan gauw verder!

De koellast van de ruimte

Allereerst moet bepaald worden wat het minimale vermogen van de airco moet zijn om de desbetreffende ruimte te koelen. Dit kunt u doen door middel van onderstaande berekening, maar let wel, deze is alleen voor niet-specialistisch gebruik. Voor serverruimtes, grote bedrijfshallen en publieke ruimtes gelden andere regels.

 • U bepaalt eerst de inhoud van de ruimte in kubieke meter (m3), door lengte x breedte x hoogte te berekenen. Een voorbeeld: Het Koelonderdelen.nl kantoor is 8x4x2,5= 80 m3.
 • Hierna gaat u de warmtefactor (in W/m3) benaderen. Deze is afhankelijk van verschillende zaken, zoals de isolatie en de hoeveelheid ramen. Echter ook de hoeveelheid personen en elektronica in de ruimte spelen een rol. Voor uw gemak onderscheiden wij 3 scenario’s:
  • Minimaal: Goed geïsoleerd, dubbelglas ramen aanwezig en weinig personen/elektronica. Houdt u in dit scenario 30 W/m3 aan.
  • Medium: Matig geïsoleerd, veel dubbelglas ramen, onder plat/schuin dak, weinig personen en veel elektronica. 40 W/m3 is een warmtefactor die hier goed bij past.
  • Maximaal: Slecht geïsoleerd, veel enkelglas ramen, relatief veel personen/elektronica. Voor een situatie als deze een factor van 50 W/m3 aanhouden.
 • Het koelvermogen van uw airco berekent u door de inhoud van de ruimte te vermenigvuldigen met de warmtefactor.
  In het geval van ons Koelonderdelen.nl kantoor is dat 80 m3 x 30 W/m3 = 2400 Watt = 2,4 kW.

Een mobiele airco…

Een mobiele airco is een veel gekozen oplossing, omdat deze goedkoper in de aanschaf is en het installatiewerk en -kosten meevallen. Een ander voordeel is dat u een mobiele airco kunt verplaatsen tussen ruimtes: overdag uw woonkamer koelen en ’s nachts de ideale temperatuur op de slaapkamer.
Het nadeel ervan is dat u ervoor dient te zorgen dat de warme lucht door middel van een afvoerslang naar buiten wordt geleid, via een deur of een raam, zonder dat er tegelijkertijd warme buitenlucht naar binnen komt. Ook veroorzaken mobiele airco’s meer geluid dan een vaste airco met een buitenunit, omdat de compressor van een split airco buiten hangt en deze zorgt voor het overmatig geluid.

Overweegt u een mobiele airco aan te schaffen? Koelonderdelen.nl heeft diverse opties in haar assortiment, onder andere van het gerenommeerde merk Carrier.

Een mobiele airco is een goedkope en eenvoudige oplossing

… of een vaste airco?

Vaste airco’s zonder buitenunit zijn goedkoper in de aanschaf en makkelijker en goedkoper te installeren. Al hangt dit ook af van de diverse functies die u wenst (bedienen met WiFi?) en het bijgeleverde toebehoren, zoals een afstandsbediening. Daarnaast wordt de buitenunit over het algemeen als lelijk bestempeld, en zie je bij een exemplaar zonder buitenunit vaak alleen twee roosters voor de luchttoevoer en -afvoer.

De vaste airco’s met buitenunit zijn dus het duurst in aanschaf en het meeste werk om aan te leggen, maar ook de stilste en meest efficiënte oplossing.

Beginnen!

Een split airco voor in huis mag u zelf plaatsen, zolang het aansluiten, het afvullen met koudemiddel en het inbedrijfstellen door een erkend monteur (F-gassen/STEK/NVKL) wordt gedaan. Dit is bij wet verplicht. Echter is dit maar een fractie van de totale werkzaamheden. Dus zal het een behoorlijke besparing opleveren wanneer u de rest zelf doet.

Nadat u het u gewenste aircosysteem heeft aangeschaft, gaat u bepalen waar de binnenunit komt te hangen. Doe dit zo hoog mogelijk (koude lucht daalt) maar wel minimaal 10 cm vanaf het plafond. Niet té dicht bij de plek die u wil koelen (het is niet comfortabel om u zelf direct in de koude luchtstroom te bevinden) en op een plek waar de temperatuurmeting van de airco een goed beeld van de ruimte geeft (dus niet in de volle zon). De bevestiging kunt u doen door middel van een montageplaat, zorg ervoor dat deze zowel horizontaal als verticaal waterpas hangt. Bevestig de leidingen op de aansluitpunten van de binnenunit en hang de unit op.

De buitenunit hangt u op aan de buitenmuur of plaatst u op een plat dak. Zorg er hiervoor dat hij zoveel mogelijk in de schaduw staat, voldoende omgevingslucht kan aanzuigen en op een plek staat/hangt waar u en uw omgeving zo weinig mogelijk last hebben van het geluid van de compressor. Het is aan te raden dat u de condenswaterafvoer van de binnnenunit naar buiten aflopend of lager aanlegt. Dit in verband met het weglopen van condenswater. Hoger aanleggen kan wel, echter dient u dan gebruik te maken van een condenswaterpomp.

Ten behoeve van de leidingen (voedingskabel, koelleiding en condensafvoer) boort u een gat door de muur, waardoor u de leidingen naar buiten voert. Trek de leidingen goed aan en zet ze aan de binnenzijde vast. De leidingen aansluiten op de buitenunit en het vullen van uw aircosysteem met koudemiddel laat u, zoals eerder al besproken, doen door een F-gassen/STEK-gecertificeerd bedrijf.

Waarom Koelonderdelen.nl?

Mocht u ervoor kiezen om een vaste airco te gaan aanleggen, dan heeft Koelonderdelen.nl de meeste benodigdheden hiervoor. Denkt u hierbij aan diverse leidinggoten, hoeken, bochten en rozetten in diverse kleuren en van verschillende merken. Maar ook voor condensslangen, condenswaterpompen, mobiele airco’s en luchtreinigers bent u bij ons aan het juiste adres!

Veel installatiemateriaal is tegenwoordig ook verkrijgbaar in zwart en bruin

Wanneer uw airconditioning-systeem eenmaal is gerealiseerd, wenst u deze natuurlijk in optimale conditie houden zodat deze het vermogen haalt wat u wenst, lange tijd meegaat en niet stinkt. Zorg er in dat geval voor dat u systeem goed schoon houdt en onderhoudt. Koelonderdelen.nl heeft hiervoor diverse reinigingsmiddelen, zoals van de merken GreenXL en Kate’s Choice in haar assortiment.

Klik hier voor meer informatie over de schoonmaak en het onderhoud van uw airconditioner.

Sidebar NL
Niet kunnen vinden wat u zoekt?
Gebruik onze uitgebreide zoekfunctie!

Offerte aanvragen

Heeft u een bepaald koeltechnisch onderdeel niet op onze site kunnen vinden? Of is het product wat u zoekt uitverkocht en vraagt u zich af wanneer wij deze weer kunnen leveren?

Vraag een offerte aan
team-koelonderdelen
 • Besteld voor 15:00, de volgende werkdag geleverd *
 • Gratis verzending vanaf €200,-
 • 12 jaar ervaring
 • Wereldwijde levering op aanvraag
 • 14 dagen bedenktermijn
 • Een intracommunautaire levering op verzoek

Een fris initiatief!

Binnen de koeltechnische sector zijn de installatiebedrijven met hun specifieke technologische kennis en kunde, van oudsher, dé partner in het geval van nieuwbouw, onderhoud en reparatie.

Jarenlange ervaring binnen de koel- en klimaattechniek heeft ons echter het inzicht gegeven dat, mits in het bezit van enig technisch inzicht, het niet noodzakelijk is om voor elk onderhoud en iedere reparatie de expertise van een technisch installatiebedrijf in te roepen. Meerdere onderdelen in een koelinstallatie lenen zich er immers prima voor om zelf te vervangen, te installeren en/of te repareren.

Lees meer
De waardering van koelonderdelen.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 28 reviews.