webwinkelkeur

  • Voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis! *
  • Tevreden klanten over de hele wereld
  • Gratis verzending vanaf €200,-!

Temperatuurvoelers

Temperatuurvoelers zijn er in verschillende merken, soorten, maten en uitvoeringen. Daarom kan het soms lastig zijn om de juiste, door u benodigde, temperatuurvoeler te vinden. Koelonderdelen.nl helpt u graag een handje! 

Het belangrijkste deel van de voeler is de sensor, want deze zet een temperatuurmeting om in elektrisch signaal voor een regelaar, zoals een thermostaat. De rest van de temperatuurvoeler is er enkel om deze sensor zijn werk te laten doen. U moet hierbij denken aan de aansluitingen, handgrepen en beschermbuizen en alle andere zaken die voor de grote verscheidenheid aan temperatuurvoelers heeft gezorgd.

Weerstandsthermometers: welke heb ik precies nodig?

In de koeltechnische industrie wordt er vooral gebruik gemaakt van weerstandthermometers. Vooral de Pt100 en Pt1000 meetweerstanden komen erg veel voor. Maar liefst 70% van alle industriële temperatuurmetingen worden uitgevoerd met een Pt100. Dit vanwege het grote meetbereik en de lange levensduur.

De afkorting Pt is een verwijzing naar Platina, waarvan de weerstandsdraad in de meetweerstand is gemaakt. Het getal achter de afkorting geeft aan welk weerstandsniveau de sensor heeft. Des te hoger het getal, des te hoger de weerstand en daarmee de nauwkeurigheid van de meting. De weerstand van een Pt100 ligt bij 0°C op 100 ohm en die van een Pt1000-weerstandsthermometer bij dezelfde temperatuur op 1000 ohm. Wanneer de sensor een temperatuurstijging detecteert, dan stijgt de PTC (Positieve Temperatuur Coëfficiënt) weerstand ervan ook.

Naast de PTC-weerstand bestaat er ook een NTC-weerstand. De NTC (Negatieve Temperatuur Coëfficiënt) weerstand neemt af, wanneer de temperatuur toeneemt.

Temperatuurvoeler
Een van de vele temperatuurvoelers

Tweedraadsaansluiting, driedraadsaansluiting of vierdraadsaansluiting

Bij een weerstandsmeting met een Pt100 kan er sprake zijn van temperatuurinvloed op de aansluitdraden, waardoor de meting onnauwkeurig kan zijn. Om deze invloed te neutraliseren zijn er diverse oplossingen voor handen: tweedraads-, driedraads- en vierdraadsaansluitingen.

De tweedraadsaansluiting (wit-rood of bruin) is de meest ouderwetse oplossing van de drie. Hierbij worden beide draden kortgesloten bij het inregelen, waarna een potentiometer de weerstand van de leidingen wegregelt. Hierna plaatst men de meetweerstand weer terug in de leiding. De temperatuursverandering op de leiding wordt met deze optie dus niet gecompenseerd.

Vervolgens de driedraadsaansluiting (wit-wit-rood of groen-wit-bruin): dit is het meest voorkomende systeem. De eerste en derde draad van de Pt100 worden gebruikt om de weerstand van de Pt100 en de leidingweerstand te bepalen. Tussen aansluitdraad 1 en 2 bepaalt men enkel de leidingweerstand. Wanneer u het antwoord op de tweede meting in mindering brengt op het antwoord van de eerste meting, dan blijft de weerstand van de Pt100 over.

Tenslotte de vierdraadsaansluiting (wit-wit-rood-rood). Deze is uitermate geschikt wanneer u metingen doet die een grote mate van nauwkeurigheid behoeven. Twee draden zorgen voor een stroom door de sensor en twee andere draden voeren de meetspanning van de Pt100 naar de meetapparatuur. Door de hoge impedantie van het meetinstrument, kunnen leidingverliezen worden geëlimineerd.

De lengte en het materiaal van de kabel

De kabel is natuurlijk ook van belang, zowel het materiaal als de lengte ervan. Op lastig bereikbare of begaanbare plekken is een lange kabel een uitkomst. In het Koelonderdelen.nl gamma zitten temperatuurvoelers met kabels tot wel 20 meter lengte!

Maar ook het materiaal waar de kabel van gemaakt is, kan belangrijk zijn. Zo zijn er kabels van PVC, Siliconen, Teflon, etc.

Uitvoeringen en toepassingen

Naast de meetweerstand en de bedrading, zijn er nog meer invloeden die de keuze voor een bepaalde uitvoering beïnvloeden. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:

Waterdicht (WD)

In een vochtige omgeving kan de waterdichtheid van een temperatuurvoeler noodzakelijk zijn.

Behuizing

Sommige temperatuurvoelers hebben een beschermbuis, of een vlambestendige of explosiebestendige behuizing nodig.

Aansluiting

Er bestaan temperatuurvoelers met aansluitkabels, stekkeraansluitingen, schroefaansluitingen, etc.

Toepassingen

Er zijn ook temperatuurvoelers ontwikkeld voor speciale toepassingen. Zo zijn er onder andere bollenvoelers, prikvoelers, bevroren vleesvoelers, kanaalvoelers, etc.

Custom made

Kunt u de temperatuurvoeler voor uw toepassing niet vinden? Wij hebben ingangen bij verschillende fabrikanten, zoals bijvoorbeeld VDH Products, dus daag ons uit!

Bananenvoeler
Een bananenvoeler met krulsnoer

Waarom Koelonderdelen.nl?

Dankzij de koeltechnische onderdelen van Koelonderdelen.nl doet u het periodieke onderhoud en de reparaties aan uw koeltechnisch systeem voortaan zelf: goedkoop, gemakkelijk en snel! Zet onze prijzen en levertijden maar eens af tegen die van uw koeltechnisch servicebedrijf en laat u verrassen!

Kunnen wij u helpen een passende oplossing te vinden voor uw koeltechnisch vraagstuk? Wij staan voor u klaar!

Sidebar NL
Niet kunnen vinden wat u zoekt?
Gebruik onze uitgebreide zoekfunctie!

Offerte aanvragen

Heeft u een bepaald koeltechnisch onderdeel niet op onze site kunnen vinden? Of is het product wat u zoekt uitverkocht en vraagt u zich af wanneer wij deze weer kunnen leveren?

Vraag een offerte aan
team-koelonderdelen
  • Besteld voor 15:00, de volgende werkdag geleverd *
  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • 12 jaar ervaring
  • Wereldwijde levering op aanvraag
  • 14 dagen bedenktermijn
  • Een intracommunautaire levering op verzoek

Een fris initiatief!

Binnen de koeltechnische sector zijn de installatiebedrijven met hun specifieke technologische kennis en kunde, van oudsher, dé partner in het geval van nieuwbouw, onderhoud en reparatie.

Jarenlange ervaring binnen de koel- en klimaattechniek heeft ons echter het inzicht gegeven dat, mits in het bezit van enig technisch inzicht, het niet noodzakelijk is om voor elk onderhoud en iedere reparatie de expertise van een technisch installatiebedrijf in te roepen. Meerdere onderdelen in een koelinstallatie lenen zich er immers prima voor om zelf te vervangen, te installeren en/of te repareren.

Lees meer
De waardering van koelonderdelen.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 28 reviews.