webwinkelkeur

  • Voor 15:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis! *
  • Tevreden klanten over de hele wereld
  • Gratis verzending vanaf €200,-!

Het onderhoud van uw HVAC-installatie

Het onderhoud van uw HVAC-installatie

Heating, Ventilation & Air Conditioning (HVAC) is de Engelse benaming voor alles wat te maken heeft met systemen die het klimaat beheersen in een gebouw. Een aangenaam binnenklimaat gaat dus een stuk verder dan de temperatuur alleen, want ook ventilatie en de luchtvochtigheid spelen hierin een belangrijke rol. Geloof ons: eenmaal in het bezit van een HVAC-installatie wenst u niet meer anders en dan is het natuurlijk zaak om uw systeem in goede conditie te houden, zodat deze optimaal presteert. HVAC onderhoud, zoals reiniging en reparaties, draagt hieraan bij.

Gebrek aan onderhoud leidt uiteindelijk tot een afname van de installatiecapaciteit en daarmee tot een toename van de energiekosten. Ook kan door vervuiling stof en stank uw huiskamer binnendringen en kan het de levensduur van de installatie verkorten.

Vergeet ook niet een mobiele airco schoon te houden!

Onderhoudsmanagement: periodiek, curatief of preventief?

Geen enkele onderhoudsstrategie is heilig: welke (combinatie van) strategieën u verkiest is volledig aan u. Bij Koelonderdelen.nl doen wij zelf vooral curatief en preventief onderhoud aan onze HVAC-installaties. Dit terwijl de installatiemonteur van dienst ons nog zo op het hart drukte om periodiek onderhoud te laten uitvoeren door middel van een servicecontract.

Begrijpelijk dat een professionele monteur dat aanraadt, want voor installatiebedrijven in de klimaattechniek is de periodieke reiniging en eventueel bijkomend onderhoud een welkome manier om de rustigere tijd van het jaar mee te vullen. Maar of het altijd nodig is?

Ons HVAC onderhoudsadvies!

Onderschat uzelf niet: een groot deel van het onderhoud en zeker de reiniging van uw HVAC-systeem kunt u zelf uitvoeren. Airco-, warmtepomp en ventilatiesystemen zien er ingewikkeld uit, maar deze bestaan vaak maar uit een paar verschillende onderdelengroepen. Wij zullen u per groep aangeven waar u rekening mee dient te houden:

Filters

Hierbij heeft u de keuze tussen vervangen of reinigen. Wanneer u besluit om te reinigen, kunt ervoor kiezen om de filters uit te zuigen of schoon te spoelen, dit uiteraard enkel wanneer het materiaal dit toelaat. Wanneer de filter waterbestendig is, kunt u HVAC Foam Cleaner Pro (Indoor) gebruiken als reinigingsmiddel.

Kleppen

De kleppen controleert u regelmatig op de juiste werking (open/dicht) en maakt u schoon met een reiniger zoals de HVAC Foam Cleaner Pro (Indoor). Eventueel kunt u een beschermende film aanbrengen door deze in te spuiten met een protectiespray. Vergeet ook de draaipunten niet!

Omkasting

De kast van uw systeem is ook gemakkelijk schoon te maken en te houden. Vervuilde buiteninstallaties maakt u schoon met een wat meer agressieve cleaner, zoals de HVAC Foam Cleaner Heavy Duty (Outdoor) en na reiniging raden wij u aan een beschermende coating aan te brengen, hiervoor hebben wij onder andere de HVAC Protect Foam Spray. Binneninstallaties trekken minder hardnekkig vuil aan, daarvoor gebruikt u een fris ruikend schoonmaakmiddel, zoals de HVAC Foam Cleaner Pro (Indoor). Ook hier kunt u na de reiniging een beschermende film aanbrengen met de aangeraden protectiespray.

Ventilatoren

Reinig het schoepenwiel en het ventilatorhuis grondig. Zorg ervoor dat het ventilatorblad soepel draaien kan, ook wanneer de motor niet aanstaat.

Warmtewisselaar

Naast het schoonmaken van de warmte-elementen met reinigingsmiddelen (voor buiten raden wij HVAC Foam Cleaner Heavy Duty (Outdoor) aan), dient u ook na te gaan of de lamellen niet beschadigd zijn. Nabehandeling met een protectiespray is ook hier aan te raden.

Het gamma van Kate’s Choice

Schoonmaakmiddelen: veilig, milieuvriendelijk en eenvoudig te gebruiken


Voor het ontvetten, reinigen en ontgeuren van uw airco-, warmtepomp en ventilatiesystemen zijn verschillende middelen in de handel. De merken die Koelonderdelen.nl voert zijn veilig in gebruik en ecologisch verantwoord. Daarnaast zijn de meeste middelen biologisch en probiotisch. U kunt ze gebruiken op alle waterbestendige oppervlakken.

Foam cleaners

Schuimreinigers zorgen er naast hun reinigende vermogen voor dat de organische vervuiling wordt afgebroken. Bacteriën kunnen zich hierdoor niet, of minder makkelijk vermeerderen. HVAC Foam Cleaner Pro (Indoor) en HVAC Foam Cleaner Heavy Duty (Outdoor) zijn twee voorbeelden van foam cleaners.

Protectiespray

De HVAC Protect Foam Spray kan worden gebruikt om uw installatie een beschermende film te geven, zodat vuil, vet en onaangename geurtjes worden voorkomen.

Duct cleaner

Een Duct cleaner, zoals die van Innotec, wordt gebruikt om luchtkanalen te reinigen. Door de speciale extensieslang met sproeikop reinigt de aerosol gemakkelijk tot diep in uw systeem. Het vuil wordt opgenomen door het schuim en de restvloeistof verlaat uw installatie via de bodemafvoer.

Waarom Koelonderdelen.nl?

Koelonderdelen.nl biedt u de mogelijkheid om zelf, uw eigen HVAC-systeem schoon te maken en te onderhouden, zowel curatief als preventief. Ook wanneer u ervoor kiest om uw installatie periodiek schoon te maken en te onderhouden, bent u bij ons aan het juiste adres.

Ons productaanbod omvat naast de reinigingsmiddelen van GreenXL en de Duct cleaner van Innotec, ook het gehele gamma van Kate’s Choice. Kate’s Choice is ontstaan uit het idee dat het onderhoud en de schoonmaak van HVAC-installaties eenvoudig, snel en goedkoop moet kunnen.

Heeft u nog geen airco? Klik hier voor meer informatie en advies over (mobiele) airco’s.

Neemt u contact met ons op wanneer wij u mogen voorzien van artikelen die de schoonmaak en het onderhoud van uw HVAC-installatie vergemakkelijken? Wij horen graag van u!

Sidebar NL
Niet kunnen vinden wat u zoekt?
Gebruik onze uitgebreide zoekfunctie!

Offerte aanvragen

Heeft u een bepaald koeltechnisch onderdeel niet op onze site kunnen vinden? Of is het product wat u zoekt uitverkocht en vraagt u zich af wanneer wij deze weer kunnen leveren?

Vraag een offerte aan
team-koelonderdelen
  • Besteld voor 15:00, de volgende werkdag geleverd *
  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • 12 jaar ervaring
  • Wereldwijde levering op aanvraag
  • 14 dagen bedenktermijn
  • Een intracommunautaire levering op verzoek

Een fris initiatief!

Binnen de koeltechnische sector zijn de installatiebedrijven met hun specifieke technologische kennis en kunde, van oudsher, dé partner in het geval van nieuwbouw, onderhoud en reparatie.

Jarenlange ervaring binnen de koel- en klimaattechniek heeft ons echter het inzicht gegeven dat, mits in het bezit van enig technisch inzicht, het niet noodzakelijk is om voor elk onderhoud en iedere reparatie de expertise van een technisch installatiebedrijf in te roepen. Meerdere onderdelen in een koelinstallatie lenen zich er immers prima voor om zelf te vervangen, te installeren en/of te repareren.

Lees meer
De waardering van koelonderdelen.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 25 reviews.